Medisch pedicure behandeling

Vergoeding 2016: Diabetes, Reuma, Dwarslaesie of andere medische noodzakelijke klachten.

Je hebt recht op vergoeding van preventieve voetzorg vanuit de basisverzekering als je diabetes hebt en voetzorg noodzakelijk is.

Heb je reuma, een dwarslaesie of een andere medisch noodzakelijke klacht? Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten om een vergoeding voor pedicure te krijgen.

Vergelijk de verzekeringen hier.

Vergoeding vanuit de basisverzekering
Vele medische voetverzorging worden vergoed van uit uw basisverzekering. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een vergoeding, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Diabetische voeten vereisen extra zorg:

De voeten van diabetespatiënten kunnen namelijk extra kwetsbaar zijn en hierdoor is een speciale behandeling geboden. De voeten van diabetespatiënten zijn vaak extra kwetsbaar omdat:

 • de bloedsomloop in benen en voeten kan verminderen
 • het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen
 • de voeten van stand kunnen veranderen.

Heeft u diabetes, dan kunt u zelf het volgende doen:

 • controleer dagelijks uw voeten op eventuele wondjes of huidbeschadigingen.
 • laat uw voeten behandelen door een professionele pedicure aangesloten bij ProVoet met de aantekening ‘voetverzorging bij diabetespatienten’ of diploma medisch pedicure.

Reuma voet:
De voeten van reumapatiënten vragen extra zorg. Hun voeten zijn meer kwetsbaar en gevoeliger dan de voeten van gezonde mensen.

De voeten van reumapatiënten zijn vaak extra gevoelig door:

 • Gewrichtsontstekingen
 • Slijmbeursontstekingen
 • ‘Slijtage’ in de gewrichten
 • Standveranderingen.

Wanneer gaat een reumapatiënt naar een pedicure?

Door het dunner worden van het vetkussen onder de bal van de voet, een afwijkende stand van de voet en/of tenen en niet goed passend schoeisel treedt er aan de voeten vaak ongewenste eelt- en likdoornvorming op. Door een beperkte bewegingsvrijheid en/of doordat de tenen herhaaldelijk in de verdrukking komen bij te weinig ruimte in de schoen, krijgt een reumapatiënt ook te maken met nagelafwijkingen zoals:

 • Brokkelige nagels
 • Eeltvorming onder de nagels
 • ‘Schuurpapier’ nagels (ondoorzichtig, ruw, bros en gespleten)
 • Verkleuringen van de nagel

Naast de behandeling geven wij ook advies op het gebied van huidverzorgingsmiddelen en schoenkeuze. Mocht het nodig zijn, dan kunnen wij u ook doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut.

Schoonheidssalon Amunra is gediplomeerd in medische voetverzorging, daarom krijgt u behandeling vergoed van uw verzekering. Voor vragen kunt u contact op nemen met ons. Wilt u weten wat uw verzekering vergoed, kijk hier.

 

Wijzigingen voetzorg Diabetes Mellitus in 2016

In 2016 vinden er een aantal wijzigingen plaats in de manier waarop de voetzorg voor mensen met diabetes geregeld is. Ook u kunt hiermee te maken krijgen.

Zorgprofielen
Met ingang van 2016 wordt de voetzorg opgedeeld in zorgprofielen. Er zijn 4 zorgprofielen, waarbij geldt dat hoe hoger het zorgprofiel is, hoe meer voetzorg noodzakelijk is. U loopt dan namelijk meer risico op wondjes. Het vaststellen van het zorgprofiel gebeurt onder verantwoordelijkheid van de behandelend arts. De hoogte van het zorgprofiel bepaalt of de voetzorg vanuit de basisverzekering of vanuit de aanvullende verzekering vergoed wordt.

Basisverzekering
Als u in aanmerking komt voor vergoeding van uw voetzorg via de basisverzekering (zorgprofielen 2, 3 en 4) dan zult u doorverwezen worden naar een podotherapeut. De podotherapeut onderzoekt uw voeten nauwkeurig en schrijft een persoonlijk behandelplan. In dat plan staat onder meer hoeveel voetzorg u nodig heeft. U kunt bij de podotherapeut aangeven wie uw pedicure is. De podotherapeut regelt dan de afstemming van de voetzorg met de pedicure.

Aanvullende verzekering
Als uw voetzorg niet door de basisverzekering gedekt wordt (zorgprofiel lager dan 2), dan is soms vergoeding mogelijk onder de aanvullende verzekering. Let hierbij op uw polisvoorwaarden.

Podotherapeut
Schoonheidssalon Amunra werkt samen ‘Podotherapie eemland’ en ‘Rondom’ podotherapeuten.

Klik op de podotherapeut naar keus voor de adressen.
Podotherapie eemland.
Rondom podotherapie hebben meerdere locaties, neem contact met ze op en zij zullen aangeven welke locaties het dichtbijzijnde voor u is.